diumenge, 20 de maig del 2012

Present de la biomassa

La gran varietat de biomasses existents unida al desenvolupament de diferents tecnologies de transformació d'aquesta en energia (Combustió directa, Piròlisi, Gasificació, Fermentació, Digestió anaeròbia, ...) permeten plantejar una gran quantitat de possibles aplicacions entre les quals destaquen la producció de energia tèrmica, electricitat, biocombustibles i gasos combustibles.

 


Producció d'Energia Tèrmica

Aprofitament convencional de la biomassa natural i residual. Els sistemes de combustió directa són aplicats per generar calor, el qual pot ser utilitzat directament, com per exemple, per a la cocció d'aliments o per a l'assecat de productes agrícoles. A més, aquest es pot aprofitar en la producció de vapor per processos industrials i electricitat.

Els processos tradicionals d'aquest tipus, generalment, són molt ineficients perquè molta de l'energia alliberada es malgasta i poden causar contaminació quan no es realitzen sota condicions controlades.

Producció d'energia elèctrica

Obtinguda minoritàriament a partir de biomassa residual (restes de collita i poda) i principalment a partir de cultius energètics llenyosos, de creixement ràpid (Pollancre, Salze, Eucaliptus,  Plàtan, ...) i herbacis . També s'utilitza el biogàs resultant de la fermentació de certs residus (fangs de depuradora, residus sòlids urbans) per generar electricitat.

El rendiment net de la generació d'electricitat en les plantes de biomassa és baix, de l'ordre del 20% referit al seu poder calorífic inferior. Això es deu fonamentalment a la petita grandària de la planta de producció. La caldera té un rendiment moderat al cremar un combustible d'alt contingut en humitat, i el seu consum en serveis auxiliars és alt, per sobre del 8% de la producció total d'electricitat en sortida d'alternador.

Una possibilitat d'incrementar el rendiment energètic en l'ús de la biomassa és la cogeneració de calor i electricitat. La condensació del vapor suposa una evacuació de calor proper a la meitat de l'energia continguda en la biomassa, la recuperació de part d'aquesta calor de condensació en forma de vapor de baixa temperatura o aigua calenta, per a usos industrials o domèstics, suposa un augment de l'eficiència energètica. Per a això es pot disposar d'una turbina de contrapressió o bé fer una extracció de vapor amb volum significatiu a la zona de baixa pressió de la turbina. S' instal · len els intercanviadors de calor adequats i es poden obtenir rendiments globals d' entre un 40 i un 60%.

La gasificació és una alternativa amb millors rendiments que la combustió en calderes. L'ús de motors dièsel o de turbines de gas per cremar el gas produït pot eleva el rendiment a valors per sobre del 30%, però aquesta és una opció poc estesa.

Producció de Biocombustibles

Hi ha la possibilitat  d'alimentar els motors de gasolina amb bioalcohols (obtinguts a partir de Remolatxa, Blat de moro, Canya de sucre, Patata, ....) i els motors dièsel amb bioolis (obtinguts a partir de Colza, Gira-sol, soja, ...). Aquesta aplicació es veurà de manera detallada més endavant.

Producció de gasos combustibles

És una aplicació poc utilitzada actualment que consisteix en la descomposició de la biomassa en un digestor per obtenir un gas, el compost combustible és bàsicament metà, però també contenen nitrogen, vapor d'aigua i compostos orgànics. El procés és adequat per tractar biomassa d'elevat contingut en humitat i poc interessant en altres aplicacions, bé per la seva qualitat o per la poca quantitat disponible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada