diumenge, 20 de maig del 2012

Procés d'obtenció de l'energia solar

Aquesta energia que ens dóna el sol, els éssers humans la podem convertir en energia útil, és a dir, ja sigui per escalfar alguna cosa o bé per produir electricitat, entre les aplicacions més comunes i rellevants que es realitzen amb ella.
Segons diferents estudis, cada any, el sol produeix 4 mil vegades més energia de la que els éssers humans som capaços de consumir, per la qual cosa el seu potencial és realment il · limitat i una de les energies renovables més desenvolupades i utilitzades en gairebé tot el món.
La intensitat de l'energia disponible en un punt determinat del planeta terra dependrà del dia de l'any, l'hora i la latitud, Tot i que també dependrà de la quantitat d'energia que es pugui recollir, l'orientació que disposi el dispositiu receptor.



OBTENCIÓ PER MITJÀ DE PLAQUES FOTOVOLTAIQUES, PANELLS FOTOVOLTAICS:

Els sistemes solars tèrmics aprofiten part de l'energia que té  radiació per augmentar la temperatura de suspensió col · lectors solars que es col · loquen estratègicament aprofitant el major percentatge possible d'aquesta radicació. Després, aquesta energia es transferida al líquid portador, que en la majoria dels casos es aigua.
El funcionament bàsic d'aquest sistema consisteixen en l'escalfament d'un fluid (aigua, aire, ...) mitjançant l'aprofitament dels raigs solars que " impacten " sobre una superfície per la qual passa aquest fluid.

Els panells, mòduls o col · lectors fotovoltaics estan formats per dispositius semiconductors  que, en rebre radiació solar, s'exciten i provoquen salts electrònics, generant una petita diferència de potencial als seus extrems. L'acoblament en sèrie de diversos d'aquests fotodíodes permet l'obtenció de voltatges majors en configuracions molt senzilles i aptes per alimentar petits dispositius electrònics.
A major escala, el corrent elèctric continu que proporcionen els panells fotovoltaics es pot transformar en corrent altern i injectar a la xarxa, operació que és molt rendible econòmicament però que precisa encara de subvencions per a una major viabilitat. En entorns aïllats, on es requereix poca potència elèctrica i l'accés a la xarxa és difícil, com estacions meteorològiques o repetidors de comunicacions, s'empren les plaques fotovoltaiques com alternativa econòmica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada