dissabte, 2 de juny del 2012

Present i Futur de l'energia Hidràulica

Present:

-      L'energia hidràulica o hidroelèctrica continua sent l'energia renovable més utilitzada a tot el món. Es diu que un 23% de l'energia consumida al món té origen hidràulic, mentre que als països en desenvolupament aquest percentatge s'eleva fins al 33%. Si es compara amb altres energies renovables les dades són contundents: del total de la producció renovable mundial, un 90% té l'origen en la hidrogeneració. Es tracta, a més d'una energia en creixement especialment en les àrees menys desenvolupades. Segons la UNESCO, entre 1995 i 2012 la producció d'energia hidroelèctrica haurà crescut en un 65% a tot el món, sent aquest augment especialment agut en els països de l'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. Mentre que en aquestes regions només s'aprofita el 7% del seu potencial hidroelèctrica, en àrees més desenvolupades, com Europa, aquest percentatge puja al 75%, de manera que el creixement esperat en els països en vies de desenvolupament és elevat. Es tracta, per tant, d'un sistema de generació d'energia estès a tot el món.

Potencial d’energia hidràulica a Espanya actualment:


  Espanya no es pot considerar com un país sec, el que passa és que la distribució d'aquests recursos és molt desigual pel que fa al temps i a l'espai.La desigualtat en el temps és conseqüència de la torrencialitat dels seus rius, amb grans fluctuacions dels seus cabals al llarg de les diferents èpoques de l'any. La irregularitat en l'espai resulta ben patent: les conques del Nord produeixen més de la tercera part de l'aportació dels rius en el 10% de la superfície del país, mentre que el 90% restant no presenta una situació tan favorable quant a recursos hidràulics i ja entra dins de la categoria de regió semiàrida.

En l'actualitat, el consum elèctric total espanyol és d'uns 140.000 GW.h / any, de manera que es pot afirmar que més d'un 25% del mateix és d'origen hidroelèctric.
Referent a això convé recordar que, abans de 1960, la producció hidroelèctrica anual suposava més del 80% de la producció elèctrica total. En la dècada dels anys seixanta va començar a baixar aquest percentatge, arribant en la dels anys setanta a produir per primera vegada el fet que aquest percentatge es mantingués per sota del 50%.

La important disminució de la producció hidroelèctrica respecte de la total elèctrica, no es va deure, ni s'ha de, a l'esgotament dels recursos hidràulics disponibles a Espanya, sinó a motius econòmics, ja que per a les empreses elèctriques resultaven més rendibles les centrals tèrmiques convencionals que les hidroelèctriques.

Els recursos hidroelèctrics encara sense utilitzar a Espanya són considerables, el que no vol dir que sigui econòmicament convenient el desenvolupament de la totalitat d'aquest potencial energètic.Evidentment, com a conseqüència de la intensa activitat en la política hidroelèctrica d'anys passats, els millors emplaçaments des dels punts de vista tècnic i econòmic ja han estat utilitzats. Aquest potencial  presenta, en general, una gran dispersió de petites centrals que sembla poc prometedor.

En resum, els recursos hidroelèctrics encara sense utilitzar, encara que considerables, no poden resoldre per si mateixos el proveïment energètic d'Espanya, però poden contribuir a reduir la importació de combustibles i especialment a proporcionar la potència necessària per assegurar la cobertura de les variacions de la demanda.

Futur:

-      L'energia hidràulica seguirà sent la principal font renovables generadora d'electricitat durant els propers anys. D'acord amb les previsions presentades per la Comissió Europea el 2005, no serà fins al 2030 quan l'energia eòlica, que és la renovable que presenta majors condicions de creixement, superi els nivells de producció d'electricitat de la hidràulica a la UE. Als països en vies de desenvolupament, on l'energia eòlica no presenta un creixement semblant, aquesta situació s'allargarà en el temps. L'escenari futur de la hidràulica, per tant, és el d'una forma de generació madura, estable i eficaç, que tindrà un creixement moderat i sostingut.

A Europa, el major desenvolupament vindrà en l'àrea de la minihidràulica (centrals amb potència instal · lada inferior a 10 MW), especialment fomentada per les autoritats energètiques i mediambientals a causa del seu escàs impacte ambiental.
També està previst que al 2030 aproximadament aquesta quantitat de producció elèctrica es dupliqui.
L'energia hidràulica, amb les centrals hidràuliques, és una de les energies sostenibles més rendibles de l'actualitat, ja que el manteniment i l'explotació són econòmics, i que la seva vida útil és molt llarga, solen durar sense manteniment més de 100 anys. Si pensem en la seguretat d'aquestes diem que només en casos de centrals deteriorades són molt segures, és a dir que no plantegen problemes per a l'entorn i les persones, i més encara si pensem en les preses que ajuden a controlar crescudes i inundacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada