dissabte, 9 de juny del 2012

Present de l'energia geotèrmica

L'energia geotèrmica és un recurs energètic renovable de molt baix impacte ambiental, present a tot el planeta, l'ús directe del qual -l'ús tèrmic- s'ha aprofitat de manera espontània durant tota la història. Els balnearis i els pous provençals en són un clar exemple.

Tanmateix, malgrat els seus nombrosos avantatges i el seu gran potencial d'utilització, no ha tingut una difusió i una gran estimulació en tots els països. Així, mentre que en països com els Estats Units, Suècia, Alemanya, Suïssa, Àustria i Holanda constitueixen un aprofitament molt generalitzat en els
llars, amb creixements de fins al 20% anual, en altres països com Espanya, la geotèrmia ha estat una gran desconeguda fins fa poc temps a la que ni tan sols es considerava en els programes per potenciar les energies renovables. Aquest desconeixement contrasta amb el potencial geotèrmic que se li suma a Espanya, on algunes fonts ja ho estimen en més de 600 quilotones equivalents de petroli anuals.L'energia calorífica de la Terra es pot utilitzar per obtenir electricitat en aquells indrets on els valors del gradient geotèrmic són elevats i l'aigua del subsòl assoleix temperatures per sobre dels 100 ºC a fondàries que en fan rendible l'explotació. Cal tenir en compte que en regions on el gradient geotèrmic és normal, 3 ºC cada 100 m, s'ha de perforar fins a més de 4 km de profunditat per tal d'assolir temperatures suficients per poder generar electricitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada