dimecres, 6 de juny del 2012

Procés d'obtenció de l'energia hidràulica


L’aigua és un dels grans recursos energètics amb què comptem. L’energia hidroelèctrica és la que prové de l’aprofitament de l’energia potencial acumulada en l’aigua i que en caure des de certa alçada es converteix en energia cinètica, un cop ha caigut, una bona part d’aquesta energia cinètica es transforma en energia elèctrica per mitjà de els transformadors connectats a les turbines. Finalitzat el procés, l’electricitat ja està llesta per ser distribuïda.
  L’energia hidroelèctrica és dins del grup de les anomenades "energies renovables", és a dir, és inesgotable, neta i no contaminant. Com a contrapunt, cal assenyalar que per a la seva obtenció és necessària la construcció de pantans que moltes vegades causen un impacte ambiental ja que alteren l’ecosistema fluvial i la seva construcció és costosa.
  Així i tot, es tracta d’una de les fonts d’energia més rendibles i al voltant del 20% de l’energia usada en el món prové de l’energia hidroelèctrica, encara que cal dir que està molt desigualment repartida, depenent de les precipitacions pluvials de cada zona.
  Les instal·lacions on l’energia potencial de l’aigua es transforma en energia elèctrica són les centrals hidroelèctriques ", en elles l’aigua que cau a través d’un salt geodèsic passa per unes turbines que transmeten l’energia a un alternador convertint-la en electricitat. Aquestes centrals hidroelèctriques varien molt en capacitat, poden construir a l’aire lliure o en caverna. Poden ser d’aigua fluent, d’acumulació per bombament o d’embassament. N’hi ha també mareomotrius que són les que aprofiten l’energia de les marees, corrents submarins i moviment de les ones.


Parts d'una central hidroelèctrica:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada