dimecres, 6 de juny del 2012

Invertir en energia solar


Durant els últims anys les instal · lacions d'energia solar tèrmica no han experimentat una alteració substancial de preus, ni és previsible que ho facin en els propers anys. Les possibles rebaixes en aquest tipus d'instal · lacions poden venir motivades per les millores en el procés de fabricació dels captadors solars, o per una disminució dels preus de venda al públic com a conseqüència del creixement de mercat. El cost d'implantació de l'energia solar tèrmica és variable en funció de múltiples factors, com poden ser el tipus d'aplicació (piscines, aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració), la mida de la instal · lació, la tecnologia utilitzada (captadors plans o de buit) o si la instal · lació es realitza alhora que la construcció de l'edifici o es tracta d'un habitatge edificada. Tots aquests factors influeixen en el cost final d'una instal·lació.

És rendible l'energia solar? 
L'energia prové del Sol, per tant, el que suposa un desemborsament extraordinari és l'adquisició i muntatge de la instal · lació per a la producció d'aigua calenta sanitària en un habitatge, hotel ... Tanmateix, aquesta inversió es compensarà amb escreix en pocs anys, en substituir una energia convencional per una altra molt més econòmica. Des del mateix moment en què posem en marxa la nostra instal · lació solar, la factura del gas o l'electricitat destinada a la producció d'aigua calenta sanitària baixarà. Això es tradueix en estalvis mitjans d'entre uns 75 a 150 euros l'any en una economia familiar, en funció del combustible que substitueixi. Un altre dels avantatges de l'energia solar és que aquesta tecnologia ens ajudarà a disminuir la nostra dependència energètica de l'exterior que, al cap ia la fi, és un bon mètode de garantir el subministrament d'energia amb total autonomia. A més, cal tenir en compte que aquesta font d'energia no està subjecta a fluctuacions de mercat i que els preus no oscil · len en relació al cost de la vida, o qualsevol altra circumstància. Per totes aquestes raons, ara per ara podem dir que una instal · lació solar tèrmica té grans avantatges davant d'altres sistemes d'abastament i és plenament rendible en termes econòmics. Per si fos poc, també cal afegir que els seus usuaris poden accedir a unes bones condicions de finançament ia ajudes a fons perdut de les diferents administracions.

Quant costa una instal·lació solar?
El preu varia segons sigui una instal · lació individual o col · lectiva. En general, el preu mitjà d'una instal · lació de placa plana oscil · la entre els 600 i els 800 euros per metre quadrat; aquest preu disminueix a mesura que la instal · lació solar necessiti de més metres de superfície captadora o bé es tracti d'un habitatge nou on seva incorporació, la integrarà en el disseny del projecte. La mida d'una instal · lació dependrà de la demanda d'aigua calenta sanitària i de la zona geogràfica en què ens trobem. A tall d'exemple, podríem dir que un habitatge familiar necessitarà entre 2 i 4 m2 de superfície de captació solar, mentre que una comunitat de veïns d'instal · lar entre 1,5 i 3 m2 per família per a configuracions de sistemes centralitzats. No obstant això, a l'hora d'emprendre un projecte d'energia solar cal fer un estudi previ de la demanda energètica de l'habitatge, hotel, poliesportiu, etc, per poder dimensionar el sistema solar que millor s'adapti a les necessitats de l'edifici en tot moment. Tenint en compte totes aquestes variables, podem assegurar que amb els programes d'ajudes existents a les diferents administracions, una instal · lació d'energia solar per aigua calenta sanitària ve a costar al voltant de 20.000 euros per habitatge.

En quant de temps es pot amortitzar la inversió?
La vida mitjana d'una instal · lació d'energia solar tèrmica és d'uns 25 anys, encara que actualment es tendeix a dissenyar equips amb una durada de trenta anys de vida útil. El termini habitual d'amortització està entre els deu i els quinze anys. D'aquesta manera, si tenim en compte que la vida útil de la instal · lació supera els 25 anys, es pot dir que obtindrem els beneficis durant uns deu anys.

Quins són els costos de manteniment?
Una instal·lació solar ben dissenyada i correctament instal·lada no té per què ocasionar problemes a l'usuari. De fet, les tasques de manteniment que són necessàries realitzar, tenen un abast semblant a les de qualsevol altre tipus de sistemes de calefacció o d'aigua calenta sanitària de fonts convencionals. De mitjana, les despeses d'operació i manteniment rondaran els 30-60 euros / any (per instal · lacions en habitatges unifamiliars), i solen gaudir d'una garantia d'almenys tres anys.

L'energia solar seria competitiva sense subvencions públiques? 
Hi ha la falsa creença que l'energia solar no seria rendible sense les ajudes que ofereix l'Estat, les comunitats autònomes, o algunes corporacions locals. En l'actualitat totes les fonts d'energia, tant les renovables com les tradicionals, estan subvencionades d'una o altra manera. I és que poques vegades es tenen en compte els costos externs associats a les energies convencionals o el seu impacte ambiental, que tard o d'hora acabem pagant tots, ja sigui a través de despeses en la salut, en compres de drets d'emissions contaminants o en desastres ambientals de molt diversa índole. A més, l'energia solar és rendible en si mateixa. L'únic que es pretén actualment és promoure l'ús d'aquesta font d'energia mitjançant ajudes públiques que la facin encara més atractiva. No oblidem que el foment de les energies renovables figura entre els objectius primordials de la política energètica del nostre país i de la Unió Europea. La raó? Els avantatges en matèria de medi ambient i la necessitat de diversificar les nostres fonts d'energia davant possibles crisis de subministrament.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada