dilluns, 16 d’abril del 2012

Habitatges Autosuficients


Què són? Com són?

Són una edificació que ha estat dissenyada per ha ser independent, és a dir, no depèn de  cap xarxa: d’electricitat, sistemes municipals, sistemes de tractament d’aigües residuals, clavegueram de tempesta, serveis de comunicació, i d’algunes vies públiques. 

Al dir que és autosuficient volem dir que no consumeix energia o en consumeix molt poca ja que l'extreu de la seves pròpies fonts d'energies renovables instal·lades a la casa que li aporten la suficient energia per ha ser independent.

Aquests edificis estan formats per materials respectuosos amb el medi ambient, que no contaminen. Però no només són sostenibles quan formen part de l’edifici, sino que la seva obtenció ha sigut de forma ecològica i provenen de llocs de proximitat (locals) i són totalment naturals.


Aquestes edificacions prenen aspectes com la radiació solar incident sobre l’edificació, corrents d'aire, vegetació de l’entorn, etc., per poder pagar la despesa d'energia que genera la pròpia casa.

Un altre aspecte que s'ha de tenir en compte és el nostre comportamen, que ha de ser responsable amb el medi ambient a l'habitatge: un exemple pot ser la gestió i separació dels residus domèstics i reciclables o el tractament de l’aigua residual de l’habitatge entre molts d’altres.

Estudis realitzats demostren que el 75% de les emissions causants de l’escalfament global provenen d’activitats ciutadanes com la construcció d’edificis, per tant és aquest un altre aspecte a tenir en compte.

El pressupost d’una construcció com aquesta consta del pagament d’intal·lacions sostenibles amb el medi ambient i que per tant prenen un cost afegit a les altres intal·lacions convencionals. Per comprar una casa amb aquestes instal·lacions el cost inicial sortiria molt car tot i que al cap d'uns anys s'equilibraria fins a sortir molt més rentable econòmicament.

Com seria un habitatge autosuficient?

Avantatges d'un edifici autosuficient:

L'edifici no contamina ja que les energies renovables instal·ades a casa li proporcionen l'energia suficient.

• L’edifici es crea l’energia que ell necessita gràcies a les energies renovables.
Això indica que és un habitatge sostenible.

• Es pot considerar edifici independent ja que no depèn de la xarxa d’electricitat, sistemes municipals, sistemes de tractaments de les aigües residuals, clavegaram de tempesta, serveis de comunicació i d’algunes vies públiques.

• És eficaç energèticament, per tant a llarg termini resulta econòmic.

• Tenen un sòlid futur ja que cal canviar la forma d’aprofitar les energies perquè si no un dia s’axauriran. A més a més, els governs están apostant cada vegada més per les energies renovables i els habitatges sostenibles fent subvencions i lleis que ho regulen.


Inconvenients d'un edifici autosuficient:

• La seva dependència del clima. És a dir depèn del temps que faci extreuran més energia o menys. Per exemple, si un dia fa molt de sol les plaques fotovoltaiques instal·lades a la casa se'n podran aprofitar molt més de l'energia proporcionada per el sol que sino pas un dia que fa núvol.

• L’elevat cost de l’inversió inicial.

• El cost de les instal·lacions i el seu manteniment que tambè costa molts diners.

Un exemple d’habitatge autosuficient a la vida real
A San Cugat del Vallès s’ha construit un habitatge sostenible. S'ha dissenyat de forma modular de manera que permet combinar mòduls de 18 i 24 metres quadrats. La seva principal característica és que és sostenible i autosuficient, aprofita l'aigua de la pluja i l'energia solar amb les instal·lacions que aprofiten les energies renovables. Permet reduir entre el 85 i el 90% del consum energètic.
És una construcció feta amb materials naturals, bàsicament fusta, i d'origen local, del Pirineu. És una construcció sana feta amb materials que no emeten, no són volàtils ni perjudicials per l'organisme. Funciona amb energies renovables i no necessita estar connectada a cap xarxa".

Fonts utilitzades per fer aquest apartat:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada