dilluns, 16 d’abril del 2012

Eficiència Energètica


L'eficiència energètica és la relació entre la quantitat d'energia consumida i els productes i serveis finals obtinguts. Es tratcta de reduir del consum d'energia mantenint els mateixos serveis energètics, sense disminuir el nostre confort i qualitat de vida, protegint el medi ambient, assegurant el proveïment i fomentant un comportament sostenible en el seu ús.
Les fonts d'energia són finites, i per tant, la seva correcta utilització es presenta com una necessitat perquè puguem gaudir-ne en un futur.

Però practicar un consum més responsable i intel·ligent de l'energia que consumim és tasca de tots. Si bé és cert que l'acció d'una sola persona gairebé no es nota, la repercussió global sí que és important quan són moltes les persones que utilitzen els recursos de manera eficient. Per això, en els últims anys, governs de tots els països han creat una llei que determina un mínim d’eficiència energètica per a cada producte i han creat una etiqueta de qualificació energètica dels productes així com campanyes de concienciació ciudadana perquè tothom fagi un ús responsable de l’energia que tenim per poder
-ne gaudir en el futur i estalviar-nos diners.
L’etiqueta d’eficència energètica:
Consisteix en una escala alfabètica, a on s’atorga la lletra A als aparells més eficients que consumeixen menys energia, i la lletra G correspon als de major consum elèctric. Cada lletra s’identifica amb un color, assignant tons verds per als més eficients i vermellosos per als que ho són menys.
Es poden trobar identificats amb aquesta etiqueta una àmplia gamma de productes, com bombetes, aparells d’aire condicionat, rentadores, frigorífics i congeladors, rentavaixelles, vehicles a motor...


Gràcies a la implantació d’aquest sistema d’etiquetatge obligatori, els fabricants han tret nous models que assoleixen una major eficiència energètica, amb una millora del 30% en el cas dels frigorífics. Per aquesta raó, des de l’any 2003 s’han afegit a l’escala dues noves categories, l’A+ i l’A++, que assoleixen nivells d’eficiència encara més alts.
Tot i que els aparells de les categories de major eficiència són més cars, comprant els de nivell A acabarem estalviant diners durant tot el cicle de vida del producte gràcies al menor consum d’energia (la diferència de cost s’amortitza en un o dos anys d’ús). Aquells als qui no els importi pagar una mica més per tenir cura del medi ambient, poden decidir-se per comprar un aparell A+ o A++.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada